MİMARLAR ODASI HATAY ŞUBESİ BASIN BİLDİRİSİ:

MİMAR SİNAN’I SAYGI İLE ANIYORUZ

09 Nisan 2019

 

Mimarlar Odası olarak; eşsiz yapıtlarıyla dünya mimarlığına esin kaynağı olan büyük usta Mimar Sinan’ı ölümünün 431.yılında saygıyla anıyoruz.

 

Mimar Sinan’ın; Anadolu’nun yanı sıra, Balkanlar’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada verdiği eserlerle olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleri; ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturmuştur. Yapıtları ayrıca; “insanın yaratıcı dehasının başyapıtları” ve “insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri” olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş;  Sinan’ın mimarlığı, çağdaş dünya tarafından da “üstün evrensel değer” olarak tanınmıştır.

 

Büyük Usta Sinan, yüzyıla yaklaşan yaşamı boyunca 84 cami, 52 mescit,  22 türbe,  57 medrese, 7 okul, 7 suyolu kemeri,  8 köprü, 20 kervansaray, 35 köşk ve saray, 6 ambar ve mahzen, 48 hamam ve kaydı olmayanlarla beraber, üç yüz elliyi aşkın yapının baş mimarlığını üstlenmiştir. Yaptığı bu eserler mimarlarımıza halen ışık tutmaktadır.

 

Sinan’ın bıraktığı miras, mimar olarak kente ve topluma karşı sorumluluklarımızı hatırlatan toplumsal bir kültür öğesidir. Bütünlük içinde korunması gereken bu miras ve eserler, günümüzde sermaye ve finans odaklı, yapılı çevre kültürünü modern çağa taşıyamayan kamusal politikalar aracılığıyla tahrip edilmekte, kent kültürü ve kent mirası hızla yok olmaktadır.

 

Tarihi ve kültürüyle dünya mirasında önemli bir birikime sahip olan Hatay ilimiz de kentlerde yaşanan bu tahribat sürecinde büyük zarar görmektedir. Kentlerimizde yaşanan bu yıkıcı değişime ancak kültürel, doğal, çevresel kaynakların korunması, yapılı çevrenin bilimsel şehircilik ilkelerine ve planlama süreçlerine bağlı, kamu yararını gözeten politikalar çerçevesinde üretilmesi yoluyla karşı koymak mümkün olacaktır. Bunun için hepimizin bu değerlere sahip çıkması gerekmektedir.

 

2019 yerel seçimleri sonrası, bu yeni dönemde Mimarlar Odası Hatay Şubesi olarak, seçim öncesi kamuoyuyla paylaştığımız 2019 YEREL YÖNETİM SEÇİMLERİNE DOĞRU KENTE DAİR DEĞERLENDİRMELER & ÖNERİLER” raporumuzda belirttiğimiz üzere;

 

Tüm yerel yönetimlerden;

Kentle ilgili her tür konuda karar üretirken bütün kentlilerle beraber katılımcı ve demokratik bir yönetim anlayışıyla çalışmalarını, şeffaf bir yönetim anlayışıyla düzenli olarak her konuda kamuoyunu bilgilendirmelerini, planlamanın temel ilkesi olan “Kamu Yararı” anlayışını her koşulda uygulamalarını, kaynaklarını verimli kullanabilmesi için kentin öncelikleri ve ihtiyaçlarını doğru planlamalarını, kentin ve kentlinin gelişebilmesi için yeni kaynaklar üretmelerini, sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmalarını, tarihi mirasımızı korumak için gerekli bütün önlemleri alarak, bu mirasımızın kent yaşamı içinde yaşatılarak korunmasını sağlayacak çalışmaları yapmalarını bekliyoruz.

Mimarlar Odası olarak bizler, bu anlayışla çalışacak bütün yerel yönetimlerin yanında ve destekçisi olacağımızı, birlikte çalışmak ve üretmek için kentin bir paydaşı olarak her tür katkıyı vereceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz.

Büyük Usta Mimar Sinan’ı kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anarken, tarihsel süreç içerisinde mimarlık ve şehircilik bakımından ilkler gerçekleştirmiş, özgün ve tarihsel öneme sahip kimlikli mimarlık uygulamaları ve kentler oluşturmuş kültürlerin beşiği olarak bilinen coğrafyamızda başta karar vericiler olmak üzere herkesi kültür mirasımıza, kentlerimize ve çevremize sahip çıkmaya davet ediyoruz. 

TMMOB MİMARLAR ODASI HATAY ŞUBESİ

7. DÖNEM YÖNETİM KURULU